Spoednummer 06 - 1060 0510
071 - 532 6860

Na de uitgerekende datum


Normaal gesproken duurt de zwangerschap 40 weken. Meestal beginnen de weeën zo net voor of net na de 40 weken en zal bevalling spontaan op gang komen. Het kan ook voorkomen dat de weeën niet vanzelf beginnen en je dus over de uitgerekende datum heen gaat. Na uiterlijk 2 weken na de uitgerekende datum wordt de bevalling op gang geholpen als dit niet vanzelf gebeurd is. De bevalling op gang helpen gebeurt altijd in het ziekenhuis en onder begeleiding van een gynaecoloog.

Strippen

 

Een andere mogelijkheid, voordat de bevalling op gang geholpen wordt door middel van medicatie, is ‘strippen’. Door middel van een inwendig onderzoek kunnen wij de vliezen een beetje losmaken van de baarmoederwand. Bij het losmaken komen hormonen vrij die ervoor zouden kunnen zorgen dat de weeën op gang komen. Het strippen zelf is niet pijnlijk maar kan wel wat oncomfortabel aanvoelen omdat je voelt dat wij aan de baarmoedermond zitten. ‘Strippen’ doen we bij voorkeur bij de termijn van 41+1 en/of 41+3 weken zwangerschap. Omdat wij met de vingers bij de vliezen moet kunnen komen, is het alleen mogelijk als de baarmoedermond rijp is. Hiermee wordt bedoeld dat de baarmoedermond dan al weker en korter is en een stukje open staat.

Na het strippen kun je een zeurende, krampend gevoel in de onderbuik hebben en soms ook een beetje bloedverlies. Mocht het ‘strippen’ effect hebben dan komen de weeën binnen 3 uur op gang. Het is met strippen belangrijk dat je het niet te vroeg doet na de uitgerekende datum omdat hoe eerder je het doet, hoe minder kans van slagen het heeft. In 30% van de gevallen heeft het ‘strippen’ effect.  ‘Strippen’ kun je enkele keren herhalen mocht het niet succesvol zijn. Zo zouden we het bijvoorbeeld bij 41+1, 41+3 en 41+5 weken zwangerschap kunnen proberen.

Tijdens de 2e week na de uitgerekende datum vragen wij een aantal extra onderzoeken aan in het ziekenhuis om te controleren hoe het met je kindje gaat. Deze onderzoeken worden zo ongeveer bij 10 dagen na de uitgerekende datum uitgevoerd in het ziekenhuis. Er wordt dan een hartfilmpje gemaakt van de baby en er wordt met behulp van echoscopie gekeken naar het hoeveelheid vruchtwater, dit zegt namelijk ook veel over de conditie van je kindje.

Op gang brengen van de bevalling (ofwel inleiden van de bevalling)

 

Mocht je afzien van het strippen of het heeft geen effect gehad, zal je bij een zwangerschapsduur van 42 weken ingeleid worden.
Bij het op gang brengen van de bevalling moet je je ’s ochtends, op de afgesproken dag, melden op de verloskamers. Afhankelijk van hoe ‘klaar’ je lichaam is voor de bevalling wordt de methode gekozen voor het op gang brengen van de bevalling. Dit hangt af van of de baarmoedermond al rijp genoeg is. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en naarmate de zwangerschap ten einde komt verweekt deze, wordt korter en gaat enigszins open staan.

Niet rijpe baarmoedermond
Mocht dit nog niet helemaal gebeurd zijn zal je inwendig een tablet of ballon ingebracht krijgen die ervoor zorgt dat dit alsnog gebeurt. Het inbrengen van zo’n tablet of ballon is niet anders dan een inwendig onderzoek.

Rijpe baarmoedermond
Als de baarmoedermond wel al weker, korter en een stukje open staat zullen de vliezen gebroken worden en krijg je vaak daarna een infuus met het hormoon oxytocine wat er voor zorgt dat je weeën krijgt.

Voor meer informatie over het inleiden van de bevalling, klik hier.