Spoednummer 06 - 1060 0510
071 - 532 6860

Zwangerschapsklachten

Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende zwangerschapsklachten.
Wil je graag even overleg over de klacht die je ervaart? Bel ons gerust, wellicht is er een extra controle nodig of hebben wij aanvullende tips/adviezen.

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen. Een goed middel om de aambeien te verhelpen zijn Curanol-tabletten en zalf. Dit is niet bij iedere apotheek verkrijgbaar. Op de site van Curanol kun je de tabletten en zalf bestellen en thuis laten bezorgen. Voor de website van Curanol, klik hier.


Heb je bloedverlies tijdens de zwangerschap? Neem dan altijd contact op met de verloskundige op het spoed nummer. Wij zullen dan de situatie uitvragen en je meer informatie geven.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.


Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Dit komt door de veranderende hormoonhuishouding en de groei van de baarmoeder. Soms zorgen bepaalde voedingsmiddelen ervoor dat het maagzuur erger wordt. Denk hierbij aan koolzuurhoudende dranken, coffeïne of sterk gekruide voedingsmiddelen. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden. Daarnaast is het beter om meerdere kleine maaltijden op een dag te eten en grote maaltijden te vermijden.
Indien de klachten aanhouden is er een aantal middelen die het maagzuur kan verminderen, deze zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist en mogen gebruikt worden in de zwangerschap. Vraag ernaar op het spreekuur.


Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou (en je partner). Dit kunnen positieve en negatieve emoties zijn. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je deze bespreekt op het spreekuur.


Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt. Probeer het eten daarna over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Indien het overgeven aanhoudt en je zelfs geen water meer verdraagt, neem dan contact met ons op.


Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap  en de laatste periode kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in je hormonen en het groter worden van je buik. Het komt zelden voor dat bloedarmoede de oorzaak is van moeheid. Probeer toe te geven aan de vermoeidheid door overdag wat extra uurtjes te slapen.


Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan (‘zwangerschapsmasker’). Bescherm je huid goed tegen de zon om deze vlekken te voorkomen, een factor 50 of zelfs sunblock is niet overbodig! Gebruik zonnebrandproducten, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentvlekken meestal vanzelf.


Als je zwanger bent, moet je vaker plassen dan normaal. Doordat de baarmoeder steeds groter wordt, komt er meer druk op je blaas. Daardoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen. Voel je heel vaak aandrang om te plassen, maar komen er maar kleine beetjes? Dat kan door een blaasontsteking komen. Meestal heb je dan ook een branderig gevoel bij het plassen of een zeurend gevoel in de onderbuik of onderrug. Breng in dat geval een potje urine voor controle naar de huisarts, overleg dit altijd even met de verloskundige. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je medicijnen die geen kwaad kunnen in de zwangerschap.


Tijdens je zwangerschap kun je rugklachten of pijn in het bekken krijgen. Een goede houding kan de klachten verminderen. Blijven de klachten aanhouden? Bespreek dit op het spreekuur, soms zal aangeraden worden contact te zoeken met een (bekkenbodem)fysiotherapeut. Wij werken het meeste samen met Neeltje Swart, zie: http://praktijk-otm.nl/


De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken!

Problemen en vragen over seksualiteit kun je altijd bespreken.
Als je moeite hebt met een inwendig onderzoek door (in het verleden) vervelende seksuele ervaringen, bespreek dit op het spreekuur. Hier zal dan rekening mee worden gehouden tijdens de bevalling.


Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Ga je zitten of liggen? Gebruik dan een krukje of een kussen om je benen hoog te houden. Ook het dragen van aangemeten, elastische steunkousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Na de bevalling worden spataderen vaak snel kleiner.


Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap, dat is normaal. Als  de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als je ook jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt, kan het zijn dat je een infectie hebt. Neemt contact op met de huisarts, zo nodig krijg je daarvoor medicijnen die geen kwaad kunnen in de zwangerschap.
Twijfel je of het vaginale afscheiding is of vruchtwater? Bel altijd naar het spoednummer van de praktijk!


Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor kan het zijn dat je minder vaak ontlasting hebt en je ontlasting harder is. Vezelrijke voeding zal helpen, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten. Eventueel kun je lijnzaad toevoegen. Zorg dat je daarbij ongeveer 2 liter per dag drinkt en, ondanks de zwangerschap, wel voldoende lichaamsbeweging hebt.


Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je daardoor dikke voeten en enkels. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat je voldoende beweging hebt en leg je benen wat hoger als je zit of ligt. Houdt je plotseling meer vocht vast in je handen, voeten en/of gezicht, neem dan contact op met het spoednummer van de praktijk, dit kan een signaal van zwangerschapsvergiftiging zijn.